شیر برقی آبیاری ابزاری بسیار کاربردی در صنعت کشاورزی است که با عملکرد خود، جریان انواع سیالات در لوله که غالبا مایعات هستند را باز و بسته میکند. شیر برقی در واقع وسیله ای مدرن، مفید و کارآمد است که در انواع تجهیزات و ماشین آلات مورد استفاده قرار میگیرد.
شیر برقی آبیاری قطره ای
رشد روز افزون جمعیت و تامین نیازهای غذایی، اهمیت کشاورزی را بیش از پیش برای ما روشن می سازد. مدرن کردن کشاورزی و فاصله گرفتن از شیوه سنتی بهترین راه برای بالا بردن امنیت غذایی در کشور است. در واقع، کمبود منابع آبی و محدودیت خاک ضرورت استفاده از آبیاری و کشاورزی مدرن را برای کشور ما نمایانتر کرده است.
همگام با مدرنیزه شدن کشاورزی، ابزارآلات و تجهیزات پیشرفت های نیز طراحی شده است که شیر برقی آبیاری قطره ای نمونه ای از این ابزارآلات به شمار میرود. آبیاری اتوماتیک با به کار بردن از آبزار آلاتی همچون شیر برقی از نابترین روش هایی است که میتوان زمینه ای کشاورزی را به طور مناسب آبیاری کرد. در واقع با کمک شیر برقی آبیاری میتوان با کمترین میزان آب، مزارع و باغات را آبیاری نمود تا به نوعی هم بازدهی را بالا برد و هم از هدر رفتن حجم بالایی از آب جلوگیری به عمل آورد.
شیر برقی آبیاری چیست؟
در بخش مقدمه این پست به طور خلاصه وار در مورد شیر برقی آبیاری صحبت کردیم، اما در این بخش میخواهیم به طور کلی در مورد چیستی و ماهیت این ابزار کاربردی صحبت نماییم تا با شناخت هر چه بیشتر بتوانید به طور کاربردی از آن استفاده نمایید. پس تا پایان این پست ما را همراهی بفرمایید.
شیر برقی آبیاری به طور اتوماتیک عملیات باز و بسته نمودن لوله ها را انجام میدهد و جایگزینی بسیار مناسب برای شیر های معمولی شمرده میشود. این مدل از شیر همان طور که از نام آن بر می آید با کمک جریان الکتریسیته، و با دستور گرفتن از کنترلر جریان سیال در لوله ها اعم از مایعات و گاز را قطع و وصل میکند. شیر برقی آبیاری یکی از پرطرفدارترین ابزارآلات در بخش کشاورزی به حساب میآید چرا که افراد به راحتی و بدون هر گونه نگرانی میتوانند مزارع و باغات خود را آبیاری نمایند. به شیرهای برقی آبیاری و کشاورزی نیز تایمر آبیاری گفته میشود که بر روی شیر تعبیه میگردد تا با باز و بسته شدن اتوماتیک، میزان آب به طور دقیق کنترل شود. این نوع از تجهیزات با تایمرهایی که دارند زمان دقیق آبیاری را مشخص میکنند از این رو کشاورز نگرانی بابت آبیاری گیاهان و آسیب رسیدن به آن ها را حین آبیاری نخواهد داشت.
امروزه اکثر کشاورزان سعی میکنند تا زمینهای کشاورزی خود را مجهز به سیستمهای آبیاری قطره ای و بارانی نمایند. که شیر برقی یکی از اجزای کاربردی این نوع از سیستم های تحت فشار به حساب می آید. این قطعه با نیروی الکتریسیته کار کرده و با تغییر ولتاژ، میزان فشار و همچنین مقدار آب ورودی و خروجی را کنترل میکند.
کاربرد شیر برقی آبیاری در صنعت کشاورزی
همان طور که در قسمت قبل نیز اشاره نمودیم شیر برقی کشاورزی وظیفه قطع و وصل نمودن جریان را بر عهده دارد. حال میخواهیم ببینیم که داشتن این ویژگی، چه کمکی میتواند به بخش کشاورزی کند.
مدیریت در نحوه آبیاری
مدیریت نمودن شرایط آبیاری یکی از مهمترین ویژگیهای شیر برقی در بخش کشاورزی است. شیر برقی که در بازار آن را با نام سلنوئید ولو نیز میشناسند یک شیر الکترومکانیکی است که با تبدیل جریان الکتریکی به مکانیکی عملیات قطع و وصل نمودن سیالات را انجام میدهد. این مدل از شیر، ابزار آلاتی هوشمند برای کنترل نمودن آب مصرفی در بخش کشاورزی محسوب می شوند طوری که با نصب و راه اندازی آن در مزرعه و باغ به راحتی میتوان میزان مصرف آب حتی در شرایط کم آبی را نیز مدیریت نمود.
کنترل آب در سطح وسیع
در مزارع و باغ هایی که سطح زیر کشت بالایی دارند معمولا کنترل نمودن آب امری بسیار سخت است، زیرا به برخی از قسمت ها آب نمیرسد و برخی نیز آب بیشتری دریافت میکنند که در هر دو حالت میتواند تاثیر منفی بر روی رشد گیاه و بازدهی محصول داشته باشد. اساسا شیر برقی به گونه ای طراحی شده تا بتواند آبیاری در سطح وسیع را به طور یکنواخت و کاملا کنترل شده انجام دهد.
اتوماتیک بودن
یکی دیگر از کاربردهای مهم شیر برقی کشاورزی، خودکار بودن آن در قطع و وصل نمودن انواع سیالات میباشد. در واقع یکی از تفاوت های شاخص این مدل از شیر در مقایسه با نوع دستی همین اتوماتیک بودن است. همان طور که اشاره نمودیم، بر روی شیر برقی تایمرهایی تعبیه میگردد که برای زمان های مشخصی تنظیم میشوند از این رو لازم نیست که افراد به طور مداوم آن ها را کنترل کنند و نگران قطع و صل کردن در زمان آبیاری باشند. ویژگی اتوماتیک بودن این ابزار موجب شده تا علاوه بر مزارع و باغات از آن به طور گستردهای برای آبیاری فضاهای سبز اعم از خانگی و شهرداری نیز مورد استفاده قرار بگیرند.
کاهش مصرف آب
از دیگر کاربردهای شیر برقی در بخش کشاورزی، میتوان به نقش موثر آن در صرفه جویی میزان آب اشاره کرد. این موضوع برای بخش کشاورزی کشور که در سالهای اخیر با چالش کم آبی رو به رو شده و به نوعی با آن دست و پنجه نرم میکند، بسیار اهمیت دارد. معمولا این نوع از شیرها دارای بیش از 2 لوله هستند. این طراحی خاص موجب میگردد تا مسیر جریان آب تغییر کند و در یک فاصله زمانی کوتاه تر، حجم کمتری از آب به تمام بخش های مد نظر برسد. که این امر در صرفه جویی و کاهش میزان مصرف آب بسیار موثر است.
مزایای شیر برقی آبیاری قطره ای
علاوه بر آنچه که اشاره نمودیم موارد زیر نیز از مهم ترین مزایای شیر برقی آبیاری قطره ای به حساب می آیند:
- کاهش میزان مصرف برق
- سرویس دهی طولانی
- قابلیت قطع و وصل نمودن سریع
- برخورداری از طراحی یکپارچه
- قابلیت کنترل نمودن آن به صورت دستی در شرایط اضطراری
- تعمیرات و همچنین نگهداری آسان
- قابلیت تعمیر و تعویض قطعه خراب شده
- برخورداری از ضریب ایمنی بالا
- قابلیت کنترل از راه دور
- قابلیت نصب در مکان های پرخطر
اجزاء تشکیل دهنده شیر برقی آبیاری
حال که بیشتر با ماهیت و کاربردی های این وسیله مفید در بخش کشاورزی آشنا شدیم میخواهیم به این موضوع بپردازیم که شیر برقی کشاورزی از چه بخش هایی تشکیل شده است و دارای چه قطعاتی میباشد. مواردی که در زیر به آن اشاره نموده ایم از اجزای تشکیل دهنده شیر برقی هستند.
- بدنه
بدنه از اجزا اصلی شیر برقی به حساب میآید و معمولا در ساخت آن از جنسی استفاده میشود که بتواند به خوبی در برابر ضربات وارده و شرایط محیطی تاب بیاورد و از خود مقاومت نشان دهد. پلی اتیلن (پلاستیک فشرده)، چدن و یا هر نوع فلز ضد زنگ از جمله متریالی هستند که در ساخت بدنه به کار گرفته میشوند.
- بویین
از دیگر قطعات اصلی و مهم شیر برقی، میتوان اشارهای به بویین نمود. این قطعه خود در برگیرنده دو بخش سیم پیچ و همچنین هسته یا همان سلونوئید است. سیم پیچ همان طور که از نام آن بر میآید دارای سیم هایی از جنس مس و روکش لاک میباشد تا حالتی مقاوم در برابر رطوبت و خوردگی داشته باشند. هسته که از دیگر بخش های مهم بویین است دارای ورقه هایی از جنس فولاد می باشد. این بخش در زمان اتصال جریان برق همانند یک آهنربا عمل میکند.
- پیستون و فنر
این دو جزء نیز در مرکز سلونوئید واقع شده اند و با عملکرد خود موجب قطع و وصل شدن مایعات و سایر سیالات در درون لوله ها میشوند.
- دریچه و محل اتصال سیم ها
شیر برقی مورد استفاده در صنعت کشاورزی دارای دو یا سه دریچه است که ورود و خروج آب را کنترل میکند. همچنین در این ابزار، محلی برای اتصال سیم ها وجود دارد تا شیر بتواند به طور برقی حجم سیالات را قطع و وصل کند.
نکات مهم در هنگام خرید شیر برقی آبیاری
شیر برقی آبیاری خریداری شده بایستی متناسب با نوع فعالیت باشد تا بتوانید با توجه به کاربرد مصرفی و همچنین نوع نیازی که دارید از آن بهره ببرید. به عنوان نمونه اگر میخواهید که برای کنترل آب ورودی از شیر برقی استفاده کنید باید به هنگام خرید، آیتم های مهمی همچون دمای آب، میزان فشار، میزان ولتاژ ورودی به بویین، اندازه دهانه ورودی و خروجی، حداکثر زمانی که میتواند روشن بماند و … را در نظر بگیرید.
چنانچه قصد خرید شیر برقی برای مصارف کشاورزی را دارید و اطلاعات چندانی در این زمینه ندارید پیشنهاد میکنیم از شرکت هایی که در این زمینه فعالیت میکنند کمک بگیرد. شرکت پارتکو این با سابقه ای درخشان این آمادگی را دارد تا بتواند شما عزیزان را در جهت خرید این شیر برقی راهنمایی نماید.